Agenda KULTUR – en konferens med samverkan, kunskap och inspiration den 3-4 maj i Örebro.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Medverkande

Det är oss du kommer träffa på Agenda KULTUR

Moderatorer

Maria Widar med ny ram.jpg

Maria Widar

Maria Widar är en erfaren moderator, journalist och programledare med bakgrund från bland annat Sveriges Television och TV4. Med lång intervjuvana och engagemang guidar hon oss genom dagarna.

 

David Karlsson.jpg

David Karlsson 

David Karlsson är idéhistoriker, bokförläggare och kulturskribent. Han har sysslat mycket med kulturpolitik och utkom hösten 2021 tillsammans med konstnären Staffan Hjalmarsson med boken ”Gullspångsmodellen – ensamhet, konst och kommunal kulturpolitik” (Nätverkstan).

Penseldrag

Föreläsare och panel

Emma Stenström 

Emma Stenström är docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, krönikör i Dagens Industri och populär föreläsare. 

Emma Stenström.jpgHon är initiativtagare till det tvärdisciplinära programmet Global Challenges på Handelshögskolan som nu alla studenter läser för att omsätta hållbart tänkande och metoder i alla andra kurser. 

Emma Stenström utforskar och praktiserar mänsklig utveckling för hållbarhet, har ett stort engagemang i de kreativa näringarna. Hon gör framgångsrikt kopplingen mellan mänsklig utveckling och hållbarhet till en metod för innovation och utveckling.

2014 var hon tillsammans med Lars Strannegård redaktör för antologin Kreativt kapital. Emma har varit och är aktiv i ett flertal styrelser, bland annat Statens Kulturråd, och är idag aktiv t.ex. i styrelsen för Stiftelsen Dansens hus.

Rickard Söderberg

Rickard Söderberg är en av Sveriges mest folkkära artister med en bred repertoar som sträcker sig från opera och operett till musikal och pop. 

Rickard SöderbergVid sidan om att sjunga på de stora opera- och konserthusen är han en välkommen gäst på TV i både Melodifestivalen, Let’s Dance och Allsång på Skansen såväl som debatt- och kulturprogram. Under 2021 ledde han även ett eget program vid namn ”Hjälp, jag ska gå på opera” i SVT. Han har P2s mest lyssnade pod, Operahuset, har både Sommar- och Vinter-pratat i P1 och är en stark röst i kulturdebatten. Rickard har gett ut ett flertal skivor och böcker, nu senast boken ”Transformation” som behandlade hans egen resa mot nya insikter. Nästan lika omtalad som för sin sång är Rickard för sitt engagemang för mänskliga rättigheter och HBTQIA-frågor.

Torbjörn Ahlin rund.jpgTorbjörn Ahlin (C)

Ordförande Kulturnämnden, Region Örebro län

Katarina Strömgren Sandh.jpgKatarina Strömgren Sandh

Områdeschef för Kultur och ideell sektor, Region Örebro län.

Jona Elfdahl och Etta Sävfe, Gylleboverket

Gylleboverket är en konstnärsgrupp som arbetar gränsöverskridande med platsspecifika installationer och performanceverk, ofta med inslag av video, ljud, doft, text och riter. 

Jona Elfdahl med ny ram.jpg

Med utgångspunkt i tankar och idéer från relationell estetik arbetar de ofta med ”socialskulptur” där de använder taktila element som känsel och gemensamma handlingar för att utmana de invanda bilderna av våra liv. Gylleboverket arbetar aktivt med social och landbaserad hållbarhet och tematiskt med viktiga frågor i vår samtid, ofta relaterat till vår relation till naturen och varandra. 

Gylleboverket är både en konstnärsgrupp och en tvärkonstnärlig plattform för samtida konst, kultur och permakultur belägen på en tidigare byggåtervinning på landsbygden på Österlen, Skåne Gylleboverket Resilience Centre. Plattformen är både en arbetsplats för kulturskapare, samt en plats för utåtriktad verksamhet m.ed utställningar, festivaler, föreläsningar och workshops. Här finns också en biograf som drivs av ett 10-tal medlemmar. 

Etta Sävfe med ny ram.jpgTill Gylleboverket finns också knutet permakulturgården Lilla Skräddarröd gård. Verksamheten är ekologisk i bemärkelsen holistisk och relationell och processerna som äger rum här en del av ett rörligt ekosystem, där vi genom konstnärliga metoder undersöker olika viktiga frågeställningar för att navigera i en värld i ständig rörelse.

Gylleboverket drivs av konstnärerna Etta Säfve & Jona Elfdahl, vilka också utgör kärnan i konstnärsgruppen. De gör utställningar på olika platser i Sverige och internationellt. Under hösten 2022 år kommer de att ställa ut på Örebro konsthall.

Kicki Hendahl

Kicki.jpg

Kicki Hendahl är Stadsdelsutvecklare och konstansvarig på Örebrobostäder. Hon arbetar på enheten för hållbar utveckling med frågor som rör boinflytande och social hållbarhet ofta kopplat till Gestaltad livsmiljö där konsten är en viktig del.

Carina Nyström

Carina NyströmCarina Nyström är producent på Örebro Teater. Hon har arbetat inom kultursektorn sedan mitten på 80 talet, och har arbetat med amatörkultur, inom frigruppsvärlden, institutioner och studieförbund. Carina har också arbetat för Region Örebro Län med etnisk mångfald inom kulturlivet och med en utbildning om kulturella och kreativa näringar.  

Daniel Eriksson rund (2).jpg


Daniel Eriksson

Förvaltningschef kultur, evenemang och fritid Askersunds kommun.

Sofia Fredriksson


Sofia Fredriksson

Näringslivsstrateg, Askersund kommun.


Cecilia Jansson 

Cecilia Jansson är en mångsidig skulptör född i Lund, baserad i Örebro. Hon arbetar ofta med tidskrävande tekniker i material som porslin, asfalt, bröd och silikon.

Cecilia Jansson.jpgJansson har under många år jobbat med utsmyckning på Kumlaanstalten i samarbete med de intagna, och varit huvudlärare i skulptur på Örebro Konstskola och Kävesta Folkhögskola.

Hon har varit inbjuden till ett flertal konstnärsresidens och utställningar i Kina och USA, och var en av de utvalda konstnärerna i Swatch paviljong på Venedigbiennalen 2015. Hon tilldelades Region Örebro läns kulturpris 2015 och Örebrogalans Kulturpris 2018.

Nyligen genomförde Jansson en workshop i storskalig teckning på Guggenheim Collection i Venedig, och hon arbetar för närvarande med ett projekt i 3D-printat porslin på Sculpture Space i New York.

”Jag är intresserad av hur människor förhåller sig till normer och regler rent fysiskt, och arbetar med att komplicera idén om identitet, där materialvalet är lika meningsbärande som formen.” - Cecilia Jansson.

Pelle Amberntsson med ny ram.jpg


Pelle Amberntsson 

Utredare och ansvarig på Myndigheten för kulturanalys för rapporten Så fri är konsten.

 

Panelsamtal utifrån Amberntssons ”Så fri är konsten”

Panel (3).png

Stina Westerberg, VD Örebro Teater
Benny Marcel, Direktör Nordisk kulturfond
Peter Ekström, fri bildkonstnär och skribent
Louise Andersson, expert kulturpolitik, Tillväxt och samhällsbyggnad,
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
Carl Oscar Sjögren, konstnärlig ledare Ställbergs gruva

 

Peter Alsbjer

Peter AlsbjerPeter Alsbjer har tidigare varit länsbibliotekarie och bibliotekschef i Örebro. Alsbjer intresserar sig för det som påverkar och definierar utformningen av modern folkbiblioteksverksamhet.

Han är också känd för sin populära biblioteksblogg och har stort intresse av omvärldsbevakning och trendspaning. Något han också utbildat föreläst om inom på Örebro universitet på Högskolan i Borås och på olika uppdrag i och utanför Sverige.

 

Tobias Holmberg och Emma Åstrand

Emma ÅstrandAktivisten Tobias Holmberg och filosofen Emma Åstrand avhandlar utmanande ämnen kring funktionsmaktordning.

Tobias Holmberg.jpgBered er på att bli provocerade, utmanade och skratta! Full rulle erbjuder en perfekt mix av politik, kontemplation och populärkultur. Tobias och Emma är två av Sveriges främsta cripteoretiker.

Monica Gustafsson-Wallin

Monica har i över 20 år varit en inspirerande, uppskattad föreläsare och strategisk utvecklare med specialistkompetens inom barnets rättigheter. Hon samverkar med många olika verksamheter i offentlig sektor för att implementera och skapa lärande om barnets rättigheter.

Monica Gustafsson-Wallin.jpg

Monica har under flera år medverkat i utvecklingsprocessen ”Löpa Linan Ut – Bibliotekschefens strategiska modell för implementering av FN:s konvention om barnets rättigheter”. 

I Region Örebro län har hon bland annat utbildat folkbibliotekens chefer, utvecklat funktionen barnrättsombud och processlett prövning av barnets bästa. Barnets rättigheter är vackra ord som behöver bli vackra handlingar är hennes motto.

Anita Basha

Anita Basha 1.jpg

Anita har gått på Danshögskolan med inriktning Street, fördjupat sig i Hiphopens historia och tagit del av kulturen i New York sedan 2004.

Anita arbetar som kulturpedagog och projektledare på heltid på Kulturskolan/Kulturkvarteret i Örebro samt på Kävesta Folkhögskola där hon undervisar på den 1-åriga dansutbildningen. Hon är också med och driver föreningen KFUM Dans Örebro - Massive Community där fokus ligger på att skapa möjligheter för barn och ungdomar. Föreningen erbjuder regelbundna dansklasser, gratis workshops, bedriver projekt och event där alla kan ta och få plats.

Mohlavyr

Ulrika Mohlin med artistnamnet Mohlavyr är en prisbelönt skaldinna med träffsäker röst.

Ulrika Mohlin 3.jpgMusiken kombinerar hon gärna med konst i olika projekt. Nu är Mohlavyr aktuell med albumet Kära kropp som hon gett ut tillsammans med en fotoutställning utifrån funderingen “Ingen föds med kroppskomplex, så vad var det som hände?” Projektet har uppmärksammats av Stina Wollter och har sedan uppstarten 2019 turnerat på gallerier och skolor runtom i Sverige.

Mohlavyr har varit artist i över 15 år och tilldelades Jeremiasstipendiet (2021) och Millencolin Music Prize (2015) för sitt konstnärskap och textburna låtskrivande. Hon har släppt tre studioalbum och ett livealbum, gjort flertal konstutställningar, en musikteaterföreställning samt olika spokenword-, musik- och dansperformances.

Roozbeh Behtaji

Roozbeh Behtaji 1.jpgRoozbeh Behtaji är filmregissör och manusförfattare som bland annat regisserat SVT-serien "Bastian" samt producerat dokumentären "Vuxen" för SVT. 

Roozbeh arbetar parallellt som konstnärlig ledare på filmrörelsen Göthenburgo, en ideell förening med syfte att föra människor närmare varandra genom kultur.


Penseldrag


Uppträdanden och underhållning

Katrin Sundberg

Katrin SundbergKatrin Sundberg har arbetat som skådespelare i 40 år. Hon har skrivit ett 20-tal pjäser, krönikor, manus för TV och radioprogram. Hon har coachat programledare på Tv4 och SVT och medverkat i ett sort antal tv- och radioprogram, bland annat ”Sommar i P1”. Hon har med andra ord gjort allt mellan himmel och jord inom nöjesbranschen, och är ständigt aktuell på scen. Många känner igen henne som folkkära Häxan Surtant i SVT, ett program som belönades med Kristallen. Katrin Sundberg är ett fullblodsproffs som med unik timing och inlevelse levererar smart igenkänningshumor.

Sedan ett par år tillbaka gör Katrin Sundberg komiska kortfilmer på Facebook och Instagram som fått miljontals visningar.

Katrin Sundberg är bland annat aktuell med soloföreställningen ”Jag gör vad fan jag vill”, en humoristisk och underfundig betraktelse över livets många skeden.

Jasmine Kara

Karra (2).jpgJasmine Kara pendlar numera mellan Sverige och USA. Hon har haft stora framgångar både i Sverige och i utlandet, som till ex. en etta på iTunes blueslista i UK, medverkat i radioshower som Sir Terry Wogan’s show på BBC2, Chris Evans breakfastshow, Craig Charles on BBC6, haft låtar på Tokyo Hot 100 topplistan i Japan, med utsålda turnéer osv.

I Sverige har vi också sett henne i stora TV program som bl.a.  "Allsång på skansen”, ”Sommarkrysset”, ”Let’s Dance” och ”Moraeus m.m.”

Hon är aktuell med ny musik och har jobbat ihop med DJ GUNN på stora svenska och internationella festivaler och galor.

DJ GUNN

DJ GUNNSom professionell DJ de senaste 9 åren har GUNN spelat i över 300 klubbar och festivaler i USA, Centralamerika och överallt i Europa. Med andra ord, hela världen. Hon har haft mycket uppskattade spelningar som resident DJ på ställen som berömda Twiga i Monte Caro, Noppes i Stockholm, Billionaire Mansion i Dubai och Buddha Bar Mauritius.


Tropical Mix från föreningen KFUM Dans Örebro - Massive Community

Tropical Mix.jpg

Tropical Mix är en dansgrupp som kommer bjuda på olika dansstilar: Street, afro fusion och Dancehall. Dansgruppen kammade hem en tredjeplats i Sveriges största danstävling.Kalle Haglund

Kalle Haglund (2).jpgI Kalle Haglunds värld samsas ett humoristiskt vemod med en analyserande filosofi. Genom att väva ihop vardagliga betraktelser med stora livsfrågor bjuder han publiken till sin alldeles egna plats i den svenska humortraditionen. Kalle Haglund är en mix av komik, poesi, musik och författarkonst. Dessutom en religiöst och politiskt helt obunden personlighet, på gott och ont.

 

Byrån för scenkonst 

Byrån.jpg

Byrån för scenkonst är en nybildad ideell förening med syfte att främja det professionella kulturlivet i Örebro län. Föreningen stöttar och stimulerar scenkonstnärer och andra aktörer genom att producera, samproducera och arrangera scenkonst, erbjuda utbildning och fortbildning inom scenkonstområdet, samt vara en resurs i produktions- och konstnärlig process.

 

 

 

anmäla mig knapp turk.jpg

 

 

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 5 april 2022