Agenda KULTUR – en konferens med samverkan, kunskap och inspiration den 3-4 maj i Örebro.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Program och upplägg

Agenda KULTUR.png

 

Du är välkommen båda dagarna och ta del av hela det välfyllda programmet, eller välja den dag som lockar dig mest.

Tiderna för konferensen är:

3 maj: 08.30-16.00 samt 17.30-21.20

4 maj: 09.00-16.00


3 MAJ

Registrering och mingel 

08.30-09.30
Välkommen till Agenda KULTUR.

Vi öppnar med kaffe, macka och chans att mingla. Redan en timme innan programmets start har du chans att äta din frukostmacka tillsammans med övriga deltagare. Kom i god tid för att hinna nätverka samt att registrera dig.

Program 09.30-16.30 

Invigning

Namnlös design.pngVi inviger det första Agenda KULTUR genom att titta, lyssna och uppleva. Dansuppträdande med Tropical Mix från föreningen KFUM Dans Örebro - Massive Community.

Torbjörn Ahlin (C) ordförande Kulturnämnden Region Örebro län samt Katarina Strömgren-Sandh, Områdeschef: Kultur och ideell sektor hälsar välkommen och klipper bandet för Agenda KULTUR.

Moderatorer

Konferensens moderatorer är Maria Widar och David Karlsson. De hälsar oss välkomna och introducerar konferensens teman och upplägg. Även praktisk information.

Inspirationsföreläsning – Rickard Söderberg

Invigningstalare Rickard SöderbergI sin föreläsning tar Rickard Söderberg med deltagarna på en vandring genom de senaste 100 000 årens kulturhistoria, för att landa här och nu - en plats i tiden då de flesta känner kulturens gränslösa värde. Samtidigt blir kulturen ofta styvmoderligt behandlad, och vi ställer oss frågan vilket pris själen får betala för det.

Kulturen ska finnas för kulturen. Inte något annat.

Föreläsning

Så fri.pngKonstnärlig frihet och principen om armlängds avstånd är viktiga ideal inom den svenska kulturpolitiken. Samtidigt ses ibland konst och kultur som ett medel för att uppnå mål inom andra samhällsområden. I rapporten ”Så fri är konsten” från Myndigheten för kulturanalys identifieras risker med ett sådant synsätt och rapporten uppmanar politiken att uppvärdera idealet om konstnärlig frihet. Så hur kan regioner och kommuner bäst stötta konsten och kulturen utan att styra dess innehåll?

Pelle Amberntsson på Myndigheten för kulturanalys tar oss igenom rapporten: “Så fri är konsten. Den kulturpolitiska styrningens påverkan på den konstnärliga friheten”.

Medverkande: Pelle Amberntsson från Myndigheten för kulturanalys.

Rapportering från pop up-ateljén

Vi får rapport från vår pop up ateljé och konstnären som ni kan möta i pausen

Förmiddagsfika

Kaffe, te och bärkaka

Kulturen ska finnas för kulturen. Inte något annat.

Panelsamtal

Vår kulturella expertpanel tar vid där Amberntsson slutar. Panelen diskuterar den konstnärliga friheten, Amberntssons rapport samt de associationer de själv formar i samtalet. 

Även Pelle Amberntsson och publiken bjuds in för att reflektera kring samtalet och rapporten.

Panel (3).png

Medverkande:

Stina Westerberg, VD Örebro Teater
Benny Marcel, Direktör Nordisk kulturfond
Peter Ekström, Fri bildkonstnär och skribent
Louise Andersson, Expert kulturpolitik, Tillväxt och samhällsbyggnad, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
Carl Oscar Sjögren, Konstnär och konstnärlig ledare Ställbergs gruva

Hur konsten fått påverka Tamarinden

Föreläsning och samtal från scenen

Kan kulturen vara en positiv samhällskraft, bidra till hållbarhet och vara en viktig pusselbit när vi bygger framtidens bostadsområden? Och om kultur och konst samverkar med andra områden – hur görs det på bästa sätt och går det att behålla den konstnärliga friheten?

Konstnärsgruppen Gylleboverket och ÖrebroBostäder berättar om sitt samarbete i den nya stadsdelen Tamarinden. Du kommer att lära dig om formerna för deras samarbete, ätbara parker och om vikten av att konsten får komma in tidig i projektet för att låta den konstnärliga gestaltningen utforma hela parkmiljön, både gällande funktioner och estetik.

Målet är att Tamarinden ska bli en prototyp för hur vi kan bygga klimatsmart och underlätta för de boende att leva mer hållbart – både socialt och ekologiskt. ÖBO vill skapa 150 attraktiva bostäder, bidra till den gröna omställningen och att området ska nå klimatneutralitet 2030.

Medverkande: Etta Säfve och Jona Elfdahl, Gylleboverket och Kicki Hendahl, stadsdelsutvecklare och konstansvarig, ÖBO.

Lunch 

Omvärldsbevakning och trendspaning

Föreläsning

Välkommen att tillsammans med andra konferensdeltagare undersöka några av de trender som är relevanta och intressanta för utvecklingen av kulturverksamheterna. Vad betyder trenderna för dig personligen? Vad betyder de för din verksamhet? Vilka effekter har trenderna och vilka värden skapar de?

Medverkande: Peter Alsbjer, regionbibliotekarie vid Regionbiblioteket i Örebro län

Eftermiddagsfika

Kaffe, te och gobit

Workshoppar

Workshop 1: Konstens potential i en uppbygglig samhällsförändring

Konstupplevelse, föreläsning och workshop. 

Konsten har en viktig funktion idag, genom den kan vi umgås med det ogreppbara och de stora ödesfrågorna som inte har några enkla svar, men som fortfarande behöver ställas. 

Det här passet utgår från vad konsten har för potential i en samhällsförändring, vilka verktyg som finns hos den när vi står inför att behöva göra stora förändringar i hur vi relaterar och agerar i världen och med varandra för att till exempel kunna uppnå klimatmålen. 

Gylleboverket kommer att presentera ett konstnärligt arbete. De kommer sedan att leda interaktiva övningar utifrån frågan vad konsten och permakulturen har för verktyg i att leda oss in i det ogreppbara där deltagarna får följa vårt arbetssätt och samtidigt bli medskapande i rummet.

Värdar: Etta Säfve och Jona Elfdahl, Gylleboverket och Kicki Hendahl, stadsdelsutvecklare och konstansvarig, ÖBO.

Workshop 2: Omvärldsbevakning och trendspaning

Våren 2022 är en omtumlande och i stora stycken obegriplig tid. Krigshandlingar i vårt närområde, en ny flyktingvåg, en pandemi som (kanske) försvinner (eller kommer tillbaks), klimatmål som vi kanske inte når, höjda energikostnader, skjutningar i bostadsområdena. Stora globala samhällsutmaningar får motsvarigheter i lokalsamhället.

Samtidigt sker en förskjutning i konsumtionsmönster och kulturvanor – konsumtionen av konst och kultur blir till exempel allt mer digital. Nya kulturformer etableras och konkurrerar om uppmärksamheten och om allmänhetens tid.

För att förstå vad som sker i och utanför samhället kan det därför vara bra att ha koll på sin omvärld och samtidigt förhålla sig till informationsbruset. Välkommen till en snabbkurs i omvärldsbevakningens när, var och hur.

Värd: Peter Alsbjer, regionbibliotekarie vid Regionbiblioteket i Örebro län

Aktuella nedslag i länet

Nyheter & aktuellt

Vi tar tempen på kulturen i regionen och lyfter fram goda exempel och aktuella händelser. Vad kan vi lära oss av den kultur som händer runtomkring oss just nu? Under den här timmen får du en övergripande koll på det största, viktigaste och mest aktuella.

Regionen kommer att informera om arbetet med kommande kulturplan och det blir intervjuer kring aktuella kulturprojekt på scen. Vet du något som är på gång? Berätta för oss!

Värdar: Katarina Strömgren Sandh, Områdeschef: Kultur och ideell sektor, Airie Tervaniemi, Samordnare på Lindesbergs kommun, Daniel Eriksson, kulturchef Askersund, Sofia Fredriksson, Näringslivschef Askersund. 

Bonuserbjudande: Guidad visning av Örebro konsthalls aktuella utställning Bluet

16.45-17.15 eller 17.15-17.45
Det erbjuds två separata visningar på 30 minuter med ett max antal av 25 personer per visning. Anmälan sker på plats under konferensdagen. Först till kvarn gäller.

Utställning.jpg

Bluet är ett möte mellan Lina Bjernelds målningar och Susanna Jablonskis skulpturer. Två konstnärskap som förenas av att förmedla och spegla existentiella tillstånd bortom språket och som genom sina respektive praktiker för dialog med rum och platsers ursprung. Där Bjernelds figurativa målningar skildrar psykologiska skeenden skapar Jablonski skulpturala poetiska ögonblickssituationer av varandet.

Med avstamp i byggnadens historia som bank, närmar sig Jablonski och Bjerneld i utställningen Bluet frågor om tid, ägande och värde. Vi möter ett urval av äldre och nyproducerade verk som tillsammans förvandlar rummen till visuella klangrum. En duett i blått.  

swosh2.jpg

En kväll med mingel, levande musik, underhållning och trerätters middag

Plats: Frimis salonger

Mingel på terassen med DJ GUNN

17.30

De senaste 9 åren har DJ GUNN spelat i över 300 klubbar och festivaler i USA, Centralamerika och överallt i Europa. Hon sätter den perfekt stämningen för oss denna härliga försommarkväll. (Skulle det regna håller vi oss under tak eller går in istället)

frimis salonger

Kl 17.30 serverar vi en alkoholfri drink till alla konferensdeltagare. Frimis har fullständiga rättigheter, så du är fri att köpa annan dryck också.

Bra att veta är att Frimis öppnar redan kl 16.00, så du är välkommen att anmälda ännu tidigare till terrassen om du önskar. (Ej tidigare öppning vid riktigt dåligt väder)

Middag med underhållning

18.20

Katrin SundbergEfter minglet kliver vi in till en härlig trerätters middag. Ingen mindre än vår folkkära Katrin Sundberg kommer förgylla vår kväll som vår konferencier och genom underhållning. Det vill du inte missa!

Jasmine KaraJasmine Kara har haft stora framgångar både i Sverige och i utlandet, toppar listor och med utsålda turnéer. I Sverige har vi också sett henne i stora TV program som bl.a.  "Allsång på skansen”, ”Sommarkrysset”, ”Let’s Dance” och ”Moraeus m.m.” Och som de flesta i Örebrolänets trakt vet – så är hon född i Örebro! Hon är aktuell med ny musik och har jobbat ihop med DJ GUNN på stora svenska och internationella festivaler och galor. Vi välkomnar Jasmine Kara med vänner upp på scenen!

swosh2.jpg


4 MAJ

Registrering och mingel

09.00-09.30
Registrering för nytillkomna deltagare.

Program 09.30-16.00

Inledning

Vi inviger den andra dagen av Agenda KULTUR genom att titta, lyssna och uppleva.

Underhållning med Kalle Haglund

Kalle.jpgUppträdande

Låt er fängslas av ordkonstnären och underhållare Kalle Haglund och hans poetiska, ängsliga, finurliga, modiga och humoristiska scenpersonlighet.

Medverkande: Kalle Haglund

Vad är det som ska hålla? En konstnärs perspektiv på hållbarhet

Föreläsning

Cecilia JanssonFör en konstnär i dagens Sverige, där kortsiktiga projekt ofta prioriteras framför långsiktighet, är hållbarhet ett begrepp som inte bara handlar om miljö. Genom ett antal nedslag i sin egen konstnärliga praktik berättar Cecilia Jansson om projekt där hållbarhet har spelat en viktig roll, bland annat i arbetet med intagna på Kumlaanstalten.

Medverkande: Cecilia Jansson, skulptör

Förmiddagsfika

Kaffe, te och smörgås

Valbara seminarier

Tre valbara seminarier i två omgångar a 30 minuter

På plats under konferensen kommer du kunna välja mellan olika seminarier i form av live podd, föreläsning, föreläsning med musikinslag – allt med olika intresseranta teman som berör kultur på olika sätt. Du kommer att välj seminarium A, B eller C och i andra omgången D, E och F.

Seminarier, omgång 1

A: Climb Every Mountain, Search High and Low

Rum: Volymen

Tobias Holmberg och Emma ÅstrandI den här livepodden kommer Full rulle (Tobias Holmberg och Emma Åstrand) leverera en briljant analys av den crippa kulturens identitetsskapande, utmanande och möjliggörande.

Det är en käftsmäll för normatens inskränkta narrativ om den stackars invaliden och dess omöjliga, inspirerande vänskaper och dödslängtan. 

Värd: Tobias Holmberg och Emma Åstrand

B: Från dans till demokrati

Rum: Akustiken

Anita Basha 2 (2).jpgDu får lyssna till Anita Basha berätta om vikten av att engagera barn, ungdomar och unga vuxna i hela samhället.

Hur hon vill skapa, och skapar, en meningsfull fritid och sysselsättning där den kreativa processen får ta plats. Hör om unga som får växa i sin roll och lära sig vikten av att ta ansvar. Här ser vi på hur kultur, form och särskilt dansen är en viktig plattform för framtida medborgare som får rätt förutsättningar i ett demokratiskt samhälle.

Värd: Anita Basha

C. Kriget och kulturen

Rum: Samklangen

Kriget i Ukraina har skakat om världen. Miljontals människor är på flykt och några av dem har flytt till Sverige. Hur kan vårt län bli en välkomnande plats där vi inkluderar och skapar förutsättningar både för att uppleva och skapa kultur? Anastasiia och Myroslava Usenko är konstnärer från Kiev som nu bor i Örebro. Här får vi höra om deras konstnärsskap och hur krig och flykt påverkat dem. Elin Persson från OpenArt berättar om hur deras organisation öppnat upp för att vara inkluderande och vara ett stöd och en väg in i Örebro Läns kulturliv.

Värd: Anastasiia Usenko och Myroslava Usenko

Seminarier, omgång 2

D: Kultur för att minska avstånden mellan människor 

Rum: Volymen

Roozbeh Behtaji Segregationen i våra städer har inte minskat med åren, snarare tvärtom. Vi rör oss allt som oftast i våra egna områden, och umgås med människor som ser ut som oss själva. Vad kan vi hitta på för att få mötas ibland?

Seminariet kommer kretsa kring filmrörelsen Göthenburgos arbetssätt och vision i sitt arbete att föra stadens människor närmare varandra. Olika sätt som filmens kraft kan användas i samhällsbygget - i stärkandet av bland annat tillgänglighet, folkhälsa och demokrati och leds av Roozbeh Behtaji.

Värd: Roozbeh Behtaji

E: Mohlavyr - Kära kropp

Rum: Akustiken

Ulrika Mohlin, känd under artistnamnet, Mohlavyr berättar sin personliga historia och processen bakom musik- och fotoprojektet “Kära kropp”.

Ulrika Mohlin 4.jpgProjektet har uppmärksammats av Stina Wollter och har sedan uppstarten 2019 turnerat på gallerier och skolor runtom i Sverige för att belysa och informera om ämnet kroppskomplex.

– Jag insåg att jag inte var ensam om att ha komplex för min kropp. Därför bestämde jag mig för att göra något mer utöver låten ”Kära kropp”, något som skulle kunna få fler att våga prata om kroppskomplex. Så föddes idén till ett fotoprojekt med personliga berättelser utifrån följande fundering: ”ingen föds med kroppskomplex, så vad var det som hände?”

Projektet lyfter allvarliga följder av verbala trakasserier och hur lätt komplex kan uppkomma.

Värd: Mohlavyr (Ulrika Mohlin)

F: Kulturens kraft att stärka barnets rättigheter!

Rum: Samklangen

Vad innebär det för barn och unga att få delta i kulturlivet ”till fullo och fritt”, som det står i artikel 31 i konventionen om barnets rättigheter? Hur kan vi med utgångspunkt i barnets rättigheter skapa och stärka kultur av, med och för barn och unga?

I seminariet tittar vi närmare på hur barnets rätt till kultur hör ihop med rätten att få utvecklas, vara delaktig, känna sig inkluderad och skyddad. Och utifrån vilken barnsyn tar vi beslut om barn och kultur? Seminariet vill inspirera och ge dig som lyssnar kraft att gå från ord till handling! Vad behövs för att främja barnets rätt till kultur och ge rättigheterna ett konkret innehåll i spänningsfältet mellan kulturens intressen, aktörer och ideal.

Värd: Monica Gustafsson-Wallin

Lunch

Mänsklig utveckling för hållbarhet

Föreläsning 

De flesta av oss vill ju att jorden ska finnas kvar och vara en vara en bra plats för oss människor. Forskning visar att människors känsla av meningsfullhet minskar, detta försvagar vår handlingskraft och blir ett hot mot hela vår existens.

Politik, ekonomi och teknik räcker helt enkelt inte. För att skapa ett hållbart samhälle behövs också ökad förståelse för systemet och en individuell självinsikt. Hållbarhetsarbetet måste kompletteras med kunskap och metoder från psykologin, sociologi, filosofin, konsten och estetiken. Det finns metoder för det här. Berörs vi på djupet som människor väcks hopp, nyfikenhet och fantasi. Det påverkar våra handlingar som individer, grupper och organisationer. 

Om vi vill verka för en tryggare värld och hållbart samhälle, hur går vi tillväga om vårt inre inte är starkt nog? Går det att skapa mer meningsfullhet genom kultur? Kan konst och kultur hjälpa att lösa inre och globala utmaningar och går det därmed att väga samman kultur och hållbarhet? Och är detta ens en bra idé om kulturen dessutom ska vara en obunden kraft?

Föreläsare: Emma Stenström

Eftermiddagsfika

Kaffe, te och gobit

Byrån

Uppträdande

ByrånI nära samspel med deltagarna på Agenda KULTUR bjuder våra improvisatörer på fullständigt unika scener och sånger.

Kanske får vi höra balladen om armlängds avstånd, eller bevittna en debatt mellan fri och inlåst kultur? Kanske får vi uppleva gofika i kulturnämnden eller höra en lovsång till de ideella krafterna? Och vilken är egentligen kultursekreterarens hemliga dröm? Under den här stunden kan vad som helst hända på scenen, så luta er tryggt tillbaka och njut.

Medverkande: Byrån

Kulturen, politiken och framtiden

Vilken syn har regionens politiker på kulturen? Hur stort fokus har kulturen i deras partiprogram? Vad förenar och vad skiljer dem åt i kulturfrågorna? Hur ser vår kultur ut i framtiden om politikerna får bestämma?

Våra moderatorer ser till att alla får en bra överblick – utan att det blir någon politisk debatt. Vi knyter ihop hela konferensen med ett samtal kring de frågor som varit aktuella under helgen och sedan blickar vi framåt.

Medverkande:

Torbjörn Ahlin, Centerpartiet
Wilhelm Sundman, Liberalerna
Oscar Lundqvist, Sverigedemokraterna
Lennart Bondesson, Kristdemokraterna
Monika Aune, Miljöpartiet de gröna
Tore Mellberg, Vänsterpartiet
Katarina Tolgfors, Moderata samlingspartiet
Inga-Britt Ritzman, Socialdemokraterna

Summering av dagarna

Summering och samtal från scenen. Vi tackar alla som deltagit på historiens första Agenda KULTUR!

anmäla mig knapp turk.jpg

 

 

 

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 28 april 2022